1-2-3 Swing

EN

Ψάχνοντας πληροφορίες για τη swing και rock ‘n’ roll σκηνή, διαπιστώνω ότι ένας από τους πιο σταθερούς καλλιτέχνες είναι ο Johnny Vavouras. Παραμένει μουσικά ενεργός με δύο συγκροτήματα και επομένως ξέρει από πρώτο χέρι για την αναβίωση της Swing σκηνής. Ο ίδιος παίζει αυθεντικό rock ‘n’ roll επί  42 χρόνια στην Ελλάδα, και όχι ελληνικό rock όπως σπεύδει να διαχωρίσει.

Είχα τη χαρά να περάσω ένα απόγευμα μαζί του και να μου λύσει όλες τις απορίες για τη rock n roll σκηνή.

Μιλώντας για τη rock ‘n’ roll και swing σκηνή.


Το rock n roll με τη swing μουσική έχουν κοινά; Και γιατί πιστεύεις ότι έχει απήχηση στους Έλληνες;

Και τα δύο είδη ξεσηκώνουν το κοινό, άλλωστε το rock ‘n’ roll προήλθε από τη swing. Κάποια στιγμή έγινε μόδα το rock ‘n’ roll αλλά και η swing. Ίσως η swing περισσότερο, αλλά δεν είναι τυχαίο. Από τη δεκαετία ’40-50  ακούγεται το swing στην Ελλάδα με ελληνικό στίχο, τραγούδια του Γιώργου Μουζάκη, του Γιώργου Κατσαρού αλλά και από πολλούς άλλους. Τραγούδια όπως το «Εγώ θα σ’ αγαπώ και μην σε νοιάζει» (σ.σ. μουσική Μουζάκη, στίχοι Κώστα Καφινιώτη), είναι swing. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η αναβίωση του swing επομένως ξαναηχογραφούνται αυτά τα τραγούδια με πιο μοντέρνα εκτέλεση και ήχο.

Από τη μακρόχρονη εμπειρία σου στο χώρο, τι κόσμος μπαίνει στην rock ‘n’ roll σκηνή και ποιος μένει τελικά;

Αυτό  δεν μπορώ το πω. Είναι πολύ λίγοι οι χώροι της μουσικής σκηνής ή εξειδικευμένες εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνουν σχετικό κόσμο που ξέρει τι ακούει. Σε άλλες εκδηλώσεις ή μικρά μπαράκια, ο κόσμος είναι αλλοπρόσαλλος, αλλά αυτό είναι το κοινό που με ενδιαφέρει να κερδίσω.

Μιας και μιλάμε για την αυθεντικότητα τόσο το swing, όσο και το rock ‘n’ roll απαιτούν στυλιστικές επιλογές;

Ωχ! τι άνοιξες τώρα. Βλέπεις να παίζουν κάποιες μπάντες και ντύνονται όπως πήγαν το πρωί στις δουλειές τους.

Πρέπει ο καλλιτέχνης και το χορευτικό κοινό να υποστηρίζει στυλιστικά την επιλογή του;

Φυσικά. Απόλυτα! Πώς θα σε ένα γάμο;  Πώς θα πας σε μία συνέντευξη για δουλειά; Θες να τον κερδίσεις τον άλλον. Να τον εντυπωσιάσεις και με το look. Χάρηκα όταν είδα τους Swinging Cats στο Gazarte, επιμελημένους στυλιστικά από τους DSevents. Γιατί έτσι πρέπει να εμφανίζεσαι. Οι Johnny Vavouras and the Cadillacs βγαίνουμε με σακάκια, πουκάμισα, γραβάτες, ωραίο παπουτσάκι.

«Να σκέφτεσαι ότι όπου και να παίζεις, είσαι εκεί για να εντυπωσιάσεις.»

Τι θα έλεγες ότι πρέπει να έχει κάποιος  στη δισκοθήκη του ξεκινώντας να ακούει αυτή τη μουσική;

Για να έχει καλό rock ‘n’ roll στη δισκοθήκη του πρέπει να έχει από όλους τους  μεγάλους της εποχής, από το ‘54-61. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από το Youtube με λίστες best of. O Chuck Berry έχει γράψει τα περισσότερα καλά τραγούδια, αλλά είναι και άλλοι όπως ο Jerry Lee Lewis, Fats Domino, Little Richards, Chubby Cheker… Είναι πολλοί.

Μιλώντας για τη μουσική και την πορεία του Johnny.


Johnny, ποιο τραγούδι θεωρείς ότι σου έκανε κλικ και άρχισες να ακούς αυτή τη μουσική;

Δεν είναι ένα. Είναι γενικά ο ρυθμός του rock ‘n’ roll. Από τη μία μου άρεσε ο ρυθμός και η ταχύτητα του swing και rock ‘n’ roll και από την άλλη μου άρεσαν οι μπαλάντες γιατί από πάντα μου άρεσε η μελωδία.

Πότε άρχισες να ασχολείσαι ενεργά με αυτό το είδος μουσικής;

Από το 1976 με τον Γιάννη Δρόλαπα δημιουργήσαμε την Vavoura Band. Φέτος κλείνουμε 41 χρόνια, ως συγκρότημα εν ενεργεία, και θα εμφανιστούμε στο Lazy στις 28 Γενάρη. Με το Γιάννη ασχοληθήκαμε με αυτή τη μουσική, και αργότερα με τα πιο σκληρά ροκ και καταφέραμε να γίνουμε γνωστοί και να διακριθούμε στα 3 πρώτα συγκροτήματα.

Γενικά, δούλευα ως διευθυντής παραγωγής λόγω μουσικών αλλά και τεχνικών γνώσεων, αγγλικών αλλά και μίας ιδιαίτερης ικανότητάς μου να λύνω προβλήματα. Το 1987 είμαι στην παραγωγή της συναυλίας του Chuck Berry, όπου συνειδητοποιούμε, δύο μέρες πριν τη συναυλία, ότι θα εμφανιστεί για 1 ώρα βάσει συμβολαίου και υποθέτουμε ότι  ο κόσμος θα δυσανασχετήσει. Έτσι, ετοιμάσαμε τους «Johnny Vavouras and the Cadillacs» και με πρόβες δύο ημερών εμφανιστήκαμε μπροστά σε 6000 άτομα στο Λυκαβηττό.

Πως ξεκίνησες; Πίστευες ότι θα κάνεις ένα hobby ή φανταζόσουν ότι θα ασχολείσαι και θα παραμείνες θα είσαι τόσα χρόνια στην εν λόγω μουσική σκηνή;

Ξεκίνησα γιατί το γούσταρα και με τους «Vavoura band» και με τους «Johnny Vavouras and the Cadillacs». Απλά, γιατί  μ’ αρέσει να παίζω μουσική. Όταν ξεκίνησα δεν είχα το «χάρισμα», όπως βλέπεις άλλους να τραγουδάνε με ωραία φωνή ή να πιάσω μία κιθάρα και να έχω αντίληψη. Δούλεψα πολύ για αυτό.

Θα έλεγες ότι το οφείλεις λιγότερο στο ταλέντο και περισσότερο στην προσήλωση σε αυτό;

Ναι ακριβώς. Έχω ενέργεια. Ούτε μελέτησα πολύ. Αλλά αυτό που με χαρακτήριζε είναι ότι  ήμουν τσαμπουκάς πάντα, έβγαινα μπροστά. Ήμουν frontman και το ήθελα και στην παρέα μου και με τα παιδιά και στο σχολείο, ήμουν της επικοινωνίας. Και αυτό με κράτησε.

cadillacs

Πού θα ήθελες να εμφανιστείς;

Δεν ξέρω… σε κάποια χώρα που υπάρχει ενεργή σκηνή rock ‘n’ roll. Η Ολλανδία έχει κοινό όπως  και η Αγγλία. Απλά να σημειώσω ότι αυτό το κάνω, γιατί αυτό μ’ αρέσει, και δεν θεωρώ ότι είναι το έργο μου να παίζω τραγούδια άλλων. Οι Cadillacs είναι μία πολύ καλή cover band. Το συγκρότημά μου είναι η Vavoura Band. Με το Γιάννη Δρόλαπα έχουμε τη χημεία και ταιριάζουμε απόλυτα. Με το Γιάννη «παντρευτήκαμε» το 1976 γιατί ταιριάζουμε απόλυτα σε κάποια πράγματα. Έχουμε μία χημεία, τη χημεία που έχει ο Mick Jaggerμε τον Keith Richards, o John Lennon με τον Paul McCartney ως προς το μουσικό μέρος, καθώς ο ένας κόβει ο άλλος ράβει. Γιατί ό,τι έχουμε κάνει ξεχωριστά δεν έχει αγγίξει αυτό που κάναμε σαν σύνολο, είτε ως εκτέλεση ή ως σύνθεση.

vavoura band

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Με τη «Vavoura band» γιορτάζουμε τα 41 χρόνια, ετοιμάζουμε ένα νέο άλμπουμ που θα βγει μόνο σε βινύλιο.

Με τους «Johnny Vavouras and the Cadillacs» θα ετοιμάσουμε ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ, κάτι που θέλω να κάνω πολλά χρόνια αλλά πάντα το θυμάμαι πολύ αργά και δεν το προλαβαίνω. Φέτος όμως θα το ηχογραφήσω στο καινούργιο μου στούντιο.

Εσύ χορεύεις;

Όχι χορεύω σαν σακί πατάτες. Είμαι πιο αστείος και από τον Tom Jones όταν χορεύει. Κάνω όμως τους άλλους να χορεύουν.

3WlW5T

 info:
  • Ο Johnny άκουσε αυτή τη μουσική από 40 ημερών, όταν η μητέρα του, τον πήγε βόλτα στο οικογενειακό εστιατόριο που διατηρούσαν σε μία μικρή εργατική κωμόπολη στο Ohio.
  • Τα ακούσματά του σαν παιδί περιλάμβαναν καλλιτέχνες όπως τον Chuck Berry, Jerry Lee Lewis κ.ά. όπου άκουγε στο ραδιόφωνο και τηλεόραση Στα 12 απέκτησε την πρώτη του κιθάρα και άρχισε να πειραματίζεται και στις μπαλάντες.
  • Στις 28/1 θα γιορτάσει τα 40+1 χρόνια παρουσίας της Vavoura Band στο Lazy Club.
  • Αν έπρεπε να διαλέξει ένα τραγούδι αυτό θα ήταν το «Working class hero» του John Lennon ενώ κορυφαίο συγκρότημα για αυτόν είναι οι the Beatles, καθώς είναι μάθημα μουσικής, αρμονίας και εξέλιξης της μουσικής από το rock ‘n’ roll μέχρι το έντεχνο και ψυχεδελικό.

Stay on the dance floor: Swing στη Θεσσαλονίκη; και όμως υπάρχει δυναμική μουσική σκηνή και θα μας μιλήσει για αυτή ένα πολύ αγαπητό συγκρότημα!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: